Đakovačka gimnazija i ove godine sudjeluje u međunarodnom projektu pod imenom Projekt Šafran (The Crocus Project). Ovaj projekt je pokrenula Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu, a u našoj zemlji surađuje s Javnom ustanovom Spomen područje Jasenovac. U projekt se svake godine uključuju škole iz cijeloga svijeta. Projekt na opipljiv način upoznaje mlade ljude s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Ove godine projekt je zbog pandemije proveden online. Učenici DSD nastave drugog razreda sudjelovali su na online radionici gdje su virtualno prošetali židovskim grobljem i upoznali se s dijelom povijesti svojega grada, doznali smo od profesorice Tanje Schleis.
“Svake godine u sklopu projekta odaberemo jednu ličnost iz našeg kraja koja je prošla patnje holokausta, ali čiji život možemo slaviti kroz njezine uspjehe za vrijeme života i tako naučiti nešto novo. Prošle godine upoznali smo se s umjetnicom iz Đakova Vjerom Biller, a ove godine istraživali smo o životu, djelovanju i smrti jedne poznate Baranjke Otti Berger i pokretu Bauhausa. Nakon radionice učenici su dobili zadatak izraziti se u Bauhaus stilu. Tehnika i tema su bili slobodni.”, rekla je Schleis.
U projektu su sudjelovali učenici Gimnazije A.G.Matoša iz Đakova: Jakov Rajić 2.a, Ana Petrlić 2.a, Korina Lukačević 2.c, Mia Platužić 2.c, Lucija Šipoš 2.c, Lara Zorić 2.c, Ivana Perić 2.d i Matea Šmehil 2.d, pod mentorstvom Tanje Schleis, mag. Edu.
Rezultat radionice “Bauhaus i Otti Berger” pogledajte u zanimljivoj prezentaciji:

https://spark.adobe.com/page/Iuqt5ZD06dugS/?fbclid=IwAR0KFHF9bdw47qc4c0ZBhpL4UwBVrE2O5VLPgja8cphWyLXULPBC_WwRMqg

Mia Platužić