Dame i automobili: elegancija prošlih vremena


“Reverzibilni zaborav” je koncept samostalne izložbe održane u Gradskom muzeju Novalje, dok je taj muzej još bio na popisu državnih muzeja. Reverzibilan znači koji se može vratiti, krenuti u suprotnom smjeru. Zaborav je obilježje današnje digitalne civilizacije. Poruka koncepta je da će se prave vrijednosti vraćati, kao i toliko puta u povijesti kad je naša civilizacija skrenula s puta svoje sudbine. U 14 tema, od “Crkve” do “Zajedništva” pokušao sam fotografijama poslati poruku trajnosti i optimizma.

Sve je tu, od kožnih rukavica do kariranog sukna protiv vjetra

Poslovno putovanje u Istru s mojim suputnicima neočekivano je oplemenjeno susretom s paradom oldtimera, u organizaciji nekoliko domaćih, primorskih i nekoliko talijanskih oldtimer društava. Jasno, imao sam spremne fotoaparate pa smo na prekrasnoj lokaciji, odmorištu “Vrata Jadrana” iznad Rijeke i Opatije, imali priliku i napraviti trajnu uspomenu.

Estetika starih automobila bila je povezana s estetikom kočija, ali i tadašnjim materijalima. I današnje konzole s instrumentima znaju biti od obrađenog plemenitog drveta, ali nikada više s onakvim stilom i elegancijom. Sve nas koji tako mislimo smatrajte nostalgičnima, ali ne bez da isprobate stil života određen predmetima kao na ovim fotografijama. Ovdje prikazani oldtimeri bili su već prava vozila, ne više neka nepraktična improvizacija koja se pokreće ručnom kurblom i pušta da radi, ne bi li se zagrijao motor a širenjem zagrijanih klipova postigla kompresija. Ovo su pravi “pali i vozi” auti s dovoljno snage za sudjelovanje u modernom prometu.

Fotografije: Copyright Tvrtko Maras / Tranzistor.hr / sva prava pridržana