U prostorijama osječkog Centra Ericsson Nikola Tesla danas, 10. svibnja 2019. godine, održan je 2. Forum ICT – društvo „Roboti dolaze“ koji su organizirali članovi Instituta za europske i globalizacijske studije u suradnji s francuskim Laboratorijem za inženjeriju sistema u Versaillesa. Na otvaranju Foruma bili su predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, direktorica Ericssona Gordana Kovačević i drugi uzvanici.

Tema ovogodišnjeg Foruma je utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene, a temeljna ideja njegova održavanja u Osijeku je jačanje ICT sektora u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Republici Hrvatskoj, otvaranje dijaloga o sociologijskom odnosu informacijsko-komunikacijskih tehnologija i njihovu utjecaju na društvo druge moderne, uključujući promišljanje pozitivnih i negativnih utjecaja ICT na društvo u kontekstu tehnološkog determinizma globalnog informacijskog društva 21. stoljeća, mogućnosti ICT industrije u razvoju RH, ulaganje u ICT industriju 21. stoljeća, jačanje ICT-a preko reforme obrazovanja i poreznih olakšica.

– Drago mi je što se ovaj međunarodni forum održava upravo u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koje želimo pozicionirati na karti ICT sektora kada govorimo o robotima i novim tehnologijama. Želimo pokazati da smo po tomu među vodećima u Hrvatskoj, a naravno želimo postati i vodeći jer imamo sve preduvjete; kvalitetne ljude, snažno Sveučilište koje može osigurati dovoljan broj kadrova za ovu struku i svake godine imamo sve više tvrtki koje djeluju u ovom području, a to je najvažnije – rekao je Dragan Vulin.

Forum je organiziran kroz tri temeljna panela, a sve s motivom traženja odgovora na pitanja kako se Hrvatska treba postaviti prema robotizaciji i koje su potrebne prilagodbe domaćeg zakonodavnog i policy okvira.