Jučer je područje Hrvatske zahvatilo nevrijeme.  Izvješće Županijskog centra 112 prenosimo u cijelosti.

Osječko baranjska županija:
Prva dojava u Centar 112 Osijek za kišno i grmljavinsko nevrijeme na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je u 16,23 sati gdje je palo stablo oraha na pomoćne prostorije u Cretu Bizovačkom tamo su upućeni vatrogasci DVD-a Bizovac (sudjelovalo  9 vatrogasaca s 1 vozilom), koji su završili s intervencijom u 19,15 sati. Nešto prije 17 sati primamo dojave građana s područja grada Osijeka, naselja Silaš, grada Donjeg Miholjca i Općine Magadenovac o nestancima električne energije i iskrenju na krovovima kuća,  obaviješteni su djelatnici HEP Osijeka i Donjeg Miholjca. Od 17,05-17,38 sati bez napajanja električnom energijom bilo je postrojenje INA Bokšić, a od 17,11- 19,37 sati bez napajanja el.energijom bila naselja Rakitovica, Golinci, Magadenovac, Kućanci, Krunoslavlje, Beničanci i Malinovac (ukupno 1126 korisnika bilo obuhvaćeno prekidom). Primljeno je dvije dojave s Đakovačkog područja o vodi u podrumu – gdje su na intervenciju upućivani vatrogasci DVD Đakova, te jedna dojava o padu drveta na osobno vozilo- također upućivani vatrogasci DVD Đakova na intervenciju. Uslijed prelijevanja poziva susjednih županijskih centara 112 Vukovar, Slavonski Brod i Virovitica, ŽC 112 Osijek odradio je više događaja s njihovog područja.

Vukovarsko srijemska županija:
Županijski centar 112 Vukovar prve dojave o olujnom nevremenu zaprimio je oko 16:30 sati. Od 16:30 do 21:00 zaprimljeno je oko 300 poziva u ŽC 112 Vukovar. Nevrijeme je prvo nanijelo znatnu mat.štetu u gradu Vukovaru ( oštećena vozila od leda i stabala koja su pala na vozila ), mat.šteta u Općini Trpinja i Borovo ( oštećene kuće, el. mreža, vozila ). Dvije starije osobe zadobile lakše tjelesne ozlijede u Borovu naselju, zbrinute od strane HMP Vukovar. Oko 18.00 sati nevrijeme je zahvatilo Općine Bošnjaci, Drenovci i Vrbanja. U naselju Topola kod Bošnjaka jak vjetar ( moguća pijavica ) je čupao stabla, oštetio veći broj kuća i nanio znatnu štetu el.mreži ( nemaju struje ). U Posavskim Podgajcima stablo palo na zgradu Osnovne škole, veći broj stabala je oboren, značajna šteta na obiteljskim kućama i el.mreži, te je jedna muška osoba zadobila ozlijede uslijed pada s krova obiteljske kuće. Isti je zbrinut na hitnom prijemu u bolnici u Vinkovcima. U Drenovcima vjetar je odnio krov s Osnovne škole, oboreno je nekoliko stabala, oštećena je el.mreža te veći broj obiteljskih kuća. Načelnik Općine Drenovci podigao je tim CZ opće namjene radi saniranja nastalih šteta. U naseljima Đurići, Soljani i Strošinci jak vjetar oborio nekoliko stabala, ima šteta na obiteljskim kućama i el.mreži. U Gunji ima štete na el.mreži i nekoliko oborenih stabala. Ekipe HEP-a su na terenu i saniraju nastalu štetu. Prioritet imaju javne površine te pokidana el. mreža u naseljima i uz prometnice. Vatrogasci navedenih Općina su također na terenu na sanaciji nastale štete (uklanjaju stabla s prometnica i drugih javnih površina). Prema trenutnim saznanjima nema ljudskih žrtava. Voditelj službe CZ Vukovar je na terenu u Drenovcima te će vas on još detaljnije izvijestiti tijekom večeri. Zbog stanja na terenu, prvenstveno Općina Drenovci, na prijedlog Ravnateljstva Civilne zaštite sazvan je Županijski Stožer Civilne zaštite Vukovarsko srijemske županije.

Foto: Ivan Matić

Brodsko posavska županija:
Na području djelovanja Županijskog centra 112 Slavonski Brodu uslijed jake kiše, vjetra i nevremena, koje je došlo od zapada i kretalo se prema istoku, dio županije je ostao bez napajanja električnom energijom- na terenu su još uvijek djelatnici Elektre koji saniraju kvarove. Zabilježeno je nekoliko dojava o stablima na kolniku, gdje su vatrogasci izlazili na intervencije uklanjanja. Na području Općine Davor primljene su dojave da je vjetar srušio nekoliko krovova s kuća. Što se tiče leda bilo ga je nešto sitno i sporadično.

Virovitičko podravska županija:
Na području Županijskog centra 112 Virovitica olujno nevrijeme i kiša započelo je u 16,20 sati, gdje su zaprimljene dojave o srušenim stablima na kolnik i u privatna dvorišta. Vatrogasci su izlazili na teren i uklanjali stabla. Dolazilo je do nekoliko kraćih ispada u napajanju električnom energijom, a u naselju Brezovica (Općina Gradina) nema struje oko 4 sata-ekipe HEP-a su na terenu i otklanjaju kvarove.

Požeško slavonska županija:
Na području Županijskog centra 112 Požega zabilježene su dojave s Pakračkog područja u svezi pada stabala na kolnik. Putem radio stanice s Protugradnom radarskom postajom Gorice zabilježeno je na području Posavine ispaljivanje protugradnih raketa u ledonosne oblake.