foto: astronomskisavez.hr

Kao i uvijek u ovo doba godine, naše će nebo od sumraka do zore uljepšavati česti i sjajni tragovi “zvijezda padalica”, meteora iz porodice Perzeida, u Dalmaciji poznatiji kao „Suze Sv. Lovre“. Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći s ponedjeljka, 12. na utorak, 13. kolovoza 2019. Prognozira se prosječna aktivnost od 15 do 20 meteora na sat, jer će nam ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu skoro pun pa će njegova svjetlost smanjiti vidljivost meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od 22 sata do zore.
Kiše meteora u stvari su komadi svemirskog materijala koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje. U slučaju Perzeida, radi se o komadićima 26 kilometara širokog kometa SwiftTuttle, koji redovito prolazi pored Zemlje. Ova se kiša meteora preklapa s Delta akvaridima, čiji je vrhunac prošao nedavno 29. srpnja, ali koji će se još neko vrijeme pojavljivati na noćnome nebu.
Ako vremenske prilike dopuste promatranje i čisto večernje nebo, svjetliji meteori će biti vidljivi svima, stoga nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u spektaklu. Najbolje je prošetati se u prirodu, izvan grada, ponijeti dekicu, lijepo se smjestiti i uživati u nebeskoj predstavi, stoji u dopisu Astronomskog društva „Orion“ iz Đakova koje potpisuje predsjednik Danko Kočiš.
„Ovim putem molimo i Grad Đakovo da u ponedjeljak, 12. kolovoza ugasi javnu rasvjetu od 21 sat, kako bi i građani u gradu, na svojim terasama i u svojim vrtovima mogli uživati u ovoj pojavi. Svi možemo dodatno pridonijeti, ako ugasimo svu vanjsku rasvjetu u svojoj okolini.“, pozivaju iz Oriona.
NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:
Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle,
Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej,
Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza,
Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu,
Maksimalan vidljiv broj meteora: od 40 do 50 u jednom satu,
Brzina meteora: 59 km/s,
Narodni naziv: Suze sv. Lovre.

UPUTE ZA OPAŽAČE:

Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), tamo ćete opaziti najmanje meteora,
za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi,…),
meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu,
potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu,
potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.
Ako meteore želite fotografirati, svoje fotoaparate podesite na ove postavke:
Manual (M) mod (uključujući balans bijelog i fokus),
širokokutni objektiv,
maksimalan otvor objektiva,
visoke ISO vrijednosti (1600 ili više),
fotoaparat postaviti na čvrsti stativ.

Uz sve ovo najvažniji zahtjevi su svjetlosno jaki objektiv (što manji f-broj) i visoka ISO osjetljivost. Računajte da objektiv sa f/2 otvorom prima 4x više svjetlosti od f/4 objektiva! ISO osjetljivost ovisi o vrsti fotoaparata – neka bude najveća moguća na kojoj možete tolerirati digitalni šum. Što se tiče vremena eksponiranja, dovoljne su ekspozicije do 30 sekundi. Meteori ionako zabljesnu u djeliću sekunde, a s duljim ekspozicijama samo ćete povećati digitalni šum. Dobro je imati programabilni okidač (ili takvu opciju u fotoaparatu) te postaviti uzastopno okidanje fotografija.

Kako to izgleda, pogledajte u videu: https://youtu.be/vTXA5gYWtXs