Napušteno odmaralište “Prvomajske” u selu Metajna na Pagu

Pred 35 godina u ove četiri kuće je ljeti odzvanjao smijeh djece i roditelja, radnika “Prvomajske” koji su ovdje boravili preko ljeta po “socijalističkim” cijenama, odnosno praktički besplatno jer su iz svoje radne organizacije solidarno izdvojenim novcem za sebe izgradili odmaralište. Kome da ga onda plaćaju, kad je njihovo?

No liberalni kapitalizam ništa od toga “ne treba”. Prvomajska “nije bila konkurentna”. Odmaralište nije bilo “sukladno modernim standardima”. Metajna je s 300-tinjak ljudi zimi, spala na kakvih 150. Pa tko je onda profitirao? Oni koji su otišli? Općina isto nije profitirala – navodno neplaćene komunalije nikoga ne opterećuju, na dva načina: ne bilježe se kao financijsko dugovanje i ne sjedaju na imovinu “vlasnika” tih kuća, i drugo, nitko ne zna koliko je toga neplaćeno. Nekim čudom, ono što su radnici za sebe izgradili nikako ne može biti njihovo. Prekrasna lokacija s nevjerojatnim pogledom nikome nije “konkurentna”. Smijeh djece je isto neisplativ. Kuće koje su već bile ovdje, bilo je najjeftinije prepustiti propadanju. Navodna “demokracija” i “pravna država” nisu se pobrinuli ni za svoje doprinose i dažbine. Što je onda napredovalo?

Napredovale su klasne razlike. Jednostavno, ako ste “prava” klasa, u liberalnom kapitalizmu ne morate očuvati svoju imovinu jer ste ju ionako preuzeli nekom poslovnom kombinacijom u kojoj je novac radio za vas, a vi ni za koga. Ne morate plaćati ni doprinose a možete ostati vlasnik imovine jer ste iznad zakona. Vi birate kada će se nešto isplatiti, kada pogled koji 30 godina nikoga ne veseli postaje “rentabilan”, vi odlučujete kada je vrijeme da se negdje čuje dječji smijeh i koja će to djeca biti. Roditelji “ostale” djece s time nemaju veze. Kakva je to prava klasa koja sve to može, “kapitalisti”, “buržoazija”, “tehnokrati”, “slobodni poduzetnici”? Ni govora, to je klasa lopova i ne dajte da vam itko soli pamet s nekim drugim lažnim istinama o liberalnom kapitalizmu, u vrijeme dok se New York prazni i napušta, da bi sutra postao kriminalna ledina poput Detroita. Metajna će preživjeti sličnija sebi od toga kako će sutra izgledati New York, i to je naša snaga. Zato ne dajte ni da vam ikoga izvana prikazuju kao uzor.


Fotografije: Copyright Tvrtko Maras / Tranzistor.hr / sva prava pridržana