Novigrad kraj Zadra


“Reverzibilni zaborav” je koncept samostalne izložbe održane u Gradskom muzeju Novalje, dok je taj muzej još bio na popisu državnih muzeja. Reverzibilan znači koji se može vratiti, krenuti u suprotnom smjeru. Zaborav je obilježje današnje digitalne civilizacije. Poruka koncepta je da će se prave vrijednosti vraćati, kao i toliko puta u povijesti kad je naša civilizacija skrenula s puta svoje sudbine. U 14 tema, od “Crkve” do “Zajedništva” pokušao sam fotografijama poslati poruku trajnosti i optimizma.

U ribe

Ovi kadrovi života domaćih ljudi povezanih s morem, i njihovih plovila, trebali bi nas stalno podsjećati na činjenicu da more treba biti naše na bilo koji način koji mi odaberemo. Priče o “konkurentnosti” i “investicijama svježeg kapitala” padaju u vodu kad naša zdrava riba iz nezagađenog mora dođe do tanjura posjetitelja naših restorana. Ako u cijenu ne ugradimo nikakvog stranog “investitora”, opstanak nam nije upitan ni sa starim čamčićima, uz obalu kakvu imamo.

U smjeru Velebita

Česte prepreke u stvaranju egzistencije ribarskim životom su promjene zakona, ograničenja u prodaji ribe, ponekad sumanuta administriranja neostvariva u praksi, ali ne manje važan i stav žena čiji bi muževi trebali živjeti na terenu, obično u manjim mjestima, gdje je teže izgraditi i budućnost djece. Ako pri tome prihodi nisu bar toliki da se djeci može nadoknaditi nedostatke života u maloj sredini, obitelj će teško odlučiti da ostane uz more. Zato su često naši ribari stariji ljudi, čija su djeca već odrasla.

Povratak s pošte: improvizirane nadogradnje na tradicionalno plovilo nisu estetski pogodak, ali su vrlo funkcionalne.

Čekajući rješenje egzistencije u ribarstvu


Fotografije: Copyright Tvrtko Maras / Tranzistor.hr / sva prava pridržana