Povodom Dana Osječko-baranjske županije župan Ivan Anušić danas, 31. svibnja 2019. godine, uručio je najviša županijska javna priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama- nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo te za iznimna postignuća u određenim djelatnostima.

– Svi dobitnici nagrada su svojim radom učinili da određene djelatnosti na području Osječko-baranjske županije budu bolje i kvalitetnije, od gospodarstva, sporta, znanosti, kulture i umjetnosti do humanitarnog rada. Njihove aktivnosti i djela trebaju biti primjer onima koji dolaze i koji će možda nastaviti njihovim stopama, kao što su i njima poticaj da nastave dalje. Upravo stoga kao regionalna samouprava ovakvim nagradama želimo zahvaliti svima koji su svojim radom i aktivnostima doprinijeli razvoju Županije, a za to nisu ništa tražili niti dobili te im ovo priznanje puno znači. Svake godine imamo nove dobitnike koji zaslužuju ovakve nagrade – rekao je župan Ivan Anušić prilikom uručenja nagrada.

Nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo kao javno priznanje za cjelokupnu djelatnost koja je od osobitog značenja za razvitak i trajno dobro za Županiju dodijeljena prof. dr. sc. Zdravku Eblingu za životno djelo ostvareno u području zdravstva i socijalne skrbi te Branimiru Steineru za životno djelo ostvareno u području tjelesne kulture i sporta.

Nagrade Osječko-baranjske županije za iznimna postignuća u području gospodarstva dodijeljene su tvrtkama Harburg-Ferudenbergeru Belišće d.o.o. Belišće za iznimne proizvodne i poslovne rezultate kojima se pridonosi jačanju gospodarske osnove Županije te INCHOO d.o.o. Osijek za ostvarivanje značajnih radnih i poslovnih rezultata zasnovanih na suvremenim digitalnim, tehničkim i ekonomskim dostignućima i spoznajama.

U području zdravstva i socijalne skrbi nagrađena je Snježana Marod za zapažene rezultate u organizaciji i provođenju skrbi, edukacije te pružanju pomoći bolesnima i onima kojima je pomoć potrebna. U području kulture nagrađeni su Ustanova za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub Valpovo – Muzej Valpovštine, Državni arhiv Osijek, Muzej Slavonije Osijek i Muzej likovnih umjetnosti Osijek, i to za značajne rezultate u proučavanju, očuvanju i promicanju kulturne baštine te organiziranju manifestacija kojima se podiže razina kulturnog života. U području tjelesne kulture i sporta nagrađen je Domagoj Vida za značajna postignuća u razvoju sporta oličena iznimnim rezultatima na sportskim natjecanjima.