Uspon na Risnjak zimi

NP Risnjak je zaštićeno područje oko istoimenog planinskog vrha u Gorskom kotaru. Sam vrh i njegova morska padina spadaju pod područje grada Bakra. Vrh je blizu mora i uz malo više truda može ga se pješice “povezati” s morem u jednom danu. Planinarsko društvo iz Bakra organiziralo je takav pohod na Dan grada Bakra. Nešto komotnija je varijanta uspona iz Bakra do Platka, sa spavanjem na Platku u planinarskom domu. Idućeg dana može se nastaviti s usponom na Risnjak i Snježnik, što je zanimljiv krug od par sati hoda.

Pogled s Risnjaka i sveukupni dojam potpuno opravdavaju svaki napor uspona. Jednom prilikom sam za Olympus testirao neku opremu, top modele koje su tada imali, što je uključivalo i težak teleobjektiv. S desetak kila fotoopreme i neophodnom vodom i sitnicama kakve zahtijeva zimski uspon, ukupno s kakvih 12-15 kila na leđima, popeo sam se na vrh i dobio neočekivanu nagradu – priliku da s Risnjaka snimim vrh Triglava (zadnja fotografija u galeriji) i planinu Stol na granici Austrije i Slovenije. Na predzadnjoj fotografiji vidjet ćete da sam postignućem bio prilično ponosan.

Ako na Risnjak idete zimi, uzmite u obzir da se radi o jednom od najhladnijih područja Hrvatske, bez obzira što se nalazi uz more. Ako idete ljeti hodajte malo polakše, naročito kroz nisku borovinu na usponu na vrh iznad planinarskog doma (Schlosserov dom), jer će vas tako poskoci izbjeći na vrijeme.

Na webu Hrvatskog planinarskog saveza možete pogledati više detalja o Schlosserovom domu, kao i o samom usponu na Risnjak.

Fotografije: Copyright Tvrtko Maras / Tranzistor.hr / sva prava pridržana