Povodom Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba koji je proglasio papa Franjo i odredio da se obilježava ubuduće svake zadnje nedjelje u srpnju uz blagdan svete Ane i svetoga Joakima, Udruga za psihosocijalne potrebe Amadea Đakovo organizirala je 26. srpnja 2021. susret starijih osoba na ljetnoj terasi Centra Amadea.

Bake, djedove i starije osobe, a bilo je i djece, na početku susreta pozdravila je sestra Natalija. Tumačenje pet postavki pape Franje u vezi s novonastalim Svjetskim danom djedova, baka i starijih osoba izrekla je sestra Rastislava (1. Znati da vam je crkva blizu; 2. U bližnjima naučiti spoznavati anđele; 3. Pročitati svaki dan redak iz Svetoga pisma; 4. Čuvati korijene i brinuti se za malene i 5. Otkriti da smo potrebni jedni drugima).

Prigodnim glazbenim programom predstavila se volonterka Udruge Josipa Akšamović, vjeroučiteljica.

Gospođa Marija Mihaljević govorila je o važnosti zajedništva starijih osoba, međusobnom poticanju i pomaganju te druženju u raznim prigodama. O važnosti tjelesne aktivnosti starijih osoba govorila je gospođa Marica Kovač a sestra Antica se predstavila svojim vedrim i humorističnim stihovima kojima je evocirala uspomene iz djetinjstva.

Zatim je uslijedio krug razgovora uz poticajne kartice pa su svi sudionici govorili o svojim željama, osjećajima i potrebama.

Zabavni dio programa započela su djeca igrom balonima a stariji su se natjecali u igrama spretnosti.

Susret je završen prigodnim domjenkom uz glazbu i ples.

Tekst i foto: Željko Vurm