Pogled s uspona, kako to navodi i Hrvatski planinarski savez. Za veće vidljivosti pogled je i mnogo atraktivniji, naročito u drugim smjerovima.

Sa svojih 752 metra nad morem, Oštrc nije neki planinski vrh ali iz nekog razloga ostavlja dojam više planine i ljeti i zimi. Čini se da je na takvom geografskom položaju na kojem strujanja zraka uvijek za koji stupanj spuste temperaturu a vjetar uvijek puše koji kilometar brže. Zato se i po toplijem zimskom vremenu ovdje nailazi na snježne “ukrase” tipične za mnogo više planine.

S Oštrca se pruža i možda najbolji pogled na Medvednicu, zapadni dio Zagreba i Zaprešić, odnosno na područje na kojem je Krapina zapadnim krakom Medvednice prisiljena skrenuti u Savu.

Hrvatski planinarski savez na ovom linku šturo navodi pogled sa stijene blizu vrha, no fotografije koje sam snimio uspinjući se na vrh pokazuju da se vidljivost proteže do Alpa na austrijskoj granici. Ako živite u Zagrebu, Zaprešiću ili obližnjim naseljima, ne morate se pitati da li da se popnete na Oštrc, samo se popnite. Ako niste sigurni u svoje fizičke mogućnosti učinite to ljeti, po lijepom vremenu i polako, počevši od ranog jutra, pa vam neće trebati ni posebno kvalitetne cipele. Nedaleko od vrha nalazi se i planinarski dom u kojem ćete imati dovoljno vremena i “metoda” da se čestito okrijepite.

Fotografije: Copyright Tvrtko Maras / Tranzistor.hr / sva prava pridržana