U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, proteklog vikenda, 9. i 10. studenog 2019. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je jubilarni 30. susret hrvatskih plesnih ansambala.
Tijekom dva dana nastupilo je 450 mladih plesača iz Hrvatske i Slovenije, a ukupno je prikazano 35 koreografija. Susret se po peti put održavao u Velikoj Gorici, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružili su Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica. Program Susreta započeo je otvaranjem izložbe fotografija u prigodi obilježavanja 20 godina rada Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege. Uz nastupe plesnih skupina u subotu je prikazana plesna predstava Čipka u izvedbi Plesne udruge Ri Dance iz Rijeke, a u nedjelju Druga Prihodnost u izvođenju skupine Urša Rupnik i plesači iz Slovenije. U revijalnom programu oba dana nastupio je Plesni klub Megablast. U subotu i nedjelju prijepodne sudionici Susreta sudjelovali su na plesnoj radionici “Mjuzikl” pod vodstvom glumice i koreografkinje Elene Brumini.
Po završenim koncertima, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Melita Spahić Bezjak, Branko Banković i Jasminka Petek Krapljan održalo je okrugle stolove s predstavnicima skupina i dodijelilo Nagrade Hrvatskog sabora kulture u kategoriji show i suvremeni. Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju u kategoriji show dobio je Plesni studio “Step by step” iz Zagreba za koreografiju “Dječji san”. Nagrada za najbolju izvedbu otišla je Plesnom klubu “st.Art” iz Karlovca za koreografiju “Living in a box”, dok je Plesni klub “Vruća čokolada” iz Splita dobio Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolji kostim u koreografiji “Udica”. Posebnu pohvalu stručnog povjerenstva za spoj modernog i tradicionalnog dobila je Ritmička sekcija KUD-a Sklad Đakovo i voditeljica Marijana Bošković za koreografiju „Ljeljo“.

HRSK

Ustupljene fotografije KUD Skald