Ponikve

Ponikve su zaseok i kraška udolina odmah iznad mjesta Škrljevo, uz planinarski put prema Platku. Pristup je moguć uskom asfaltiranom cestom ili kratkom šetnjom od Škrljeva, ali i iz drugih smjerova.

Ponikve (stari naziv za udoline u terenu) su poznate kao poplavno područje s kojeg voda nestane za par dana, među ostalim i otičući kroz izvore u Bakru. Otapanja snijega i jake kiše s planina na brzinu pretvore Ponikve u prvo niz potoka, a zatim i jezero. Selo se nalazi na sigurnoj visini a od mještana sam saznao da je za najvećih kiša u 20. stoljeću voda došla na samo par metara od najniže kuće.

Iznad Ponikvi nalazi se zaseok Plosna i teško prepoznatljivi ostaci stare ilirske gradine. Iz same doline Ponikvi vodi nekoliko zapuštenih puteva kojima patroliraju divlje svinje. Izbiti se može na jugozapadnu i zapadnu stranu prema području Kostrene, ili na istok i jugoistok prema Krasici i Bakru.

Selo živi mirnim životom idealnim za odrastanje djece – svakodnevica je usmjerena na utjecaj susjeda i obitelji a grad je dovoljno blizu za sve potrebne civilizacijske tekovine koje moraju pratiti dječji odgoj. Ako se zateknete u Rijeci navratite do obližnjeg Škrljeva i promotrite sve – od stare primorske arhitekture, preko zanimljive zgrade željezničke stanice Škrljevo koja ima svoju čar u arhitekturi iz doba industrijalizacije u 19/20 stoljeću, do malih, lokalnih birtija u kojima sjede domaći ljudi i priča se domaći dijalekt.