U Osijeku će se održati 27. godišnja konferencija hrvatskih psihologa na temu „Psihologija i digitalni svijet”. Organizatori su Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora, a tim povodom na Tranzistoru smo ugostili profesora psihologije te pročelnika Sekcije za ekološku psihologiju HPD Tvrtka Marasa. Ono što je nama posebno zanimljivo je izlaganje Dalibora Vlahe iz Đakova na temu „IT/ AI eliminacija pojedinca iz demokratskog procesa“

Matija Subašić Maras predstavlja rezultate ponovljenog upitnika „Ispitivanje stavova srednjoškolaca i odraslih osoba o klimatskim promjenama“, najavio je Maras

Kristijan Vojnić, arhitekt izlaže na temu „Ekosela – putem jednostavnosti, kroz kaos kompleksnosti, ka sretnijem življenju“, Ana Šimunović sa Sveučilišta u Zadru izlaže na temu „Prikaz kolegija Osnove ekološke psihologije i začetak istraživanja o ekološkim aktivnostima javnih institucija“.
Koliko mediji mogu pomoći u buđenju svijesti ekologije kod pojedinaca te koja je uloga medija u tome?

„Središnja tema ovogodišnje konferencije pred nas postavlja niz vrlo važnih pitanja koja već dulje vrijeme zaokupljaju interes psihologijske struke u svim područjima, kako u istraživanjima tako i u praksi, kao što zaokuplja i naš svakodnevni život. Neosporno je da korištenje digitalnih tehnologija pruža brojne mogućnosti za psihosocijalni razvoj svakog pojedinca: od pronalaženja informacija, komunikacije, zabave, do stjecanja vještina digitalne pismenosti, neophodnih za život u 21. stoljeću. Međutim, rezultati većeg broja istraživanja ukazuju da čovjek, osobiti osobe mlađe životne dobi, na internetu, osim pozitivnih, doživljavaju i različita negativna iskustva. Mada postoje rezultati koji ukazuju na povezanost pozitivnih i negativnih iskustava na internetu, u većini njih naglasak se na ipak na negativnim aspektima korištenja interneta – različitim oblicima rizičnih ponašanja do fenomena kojeg možemo nazvati digitalnim nasiljem. Kako se kao pojedinci svih životnih dobi snalazimo i kako se suočavamo sa svim ovim izazovima pokušat ćemo raspraviti i odgovoriti na ovogodišnjoj Konferenciji.“, navodi predsjednik Hrvatskog psihološkog društva Josip Lopižić.
Suorganizatori ovogodišnje Konferencije su Hrvatska psihološka komora, Društvo psihologa Osijek i Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije.

Link: http://konferencija2019.psihologija.hr/hr/?fbclid=IwAR3tErFgpYtYyX5jHBWwYMM0mVtZwatL2IGt7AvFdKSwQ-u58JCIl4k1WdA

Foto: Tvrtko Maras