Južni Velebit u ranu jesen


“Reverzibilni zaborav” je koncept samostalne izložbe održane u Gradskom muzeju Novalje, dok je taj muzej još bio na popisu državnih muzeja. Reverzibilan znači koji se može vratiti, krenuti u suprotnom smjeru. Zaborav je obilježje današnje digitalne civilizacije. Poruka koncepta je da će se prave vrijednosti vraćati, kao i toliko puta u povijesti kad je naša civilizacija skrenula s puta svoje sudbine. U 14 tema, od “Crkve” do “Zajedništva” pokušao sam fotografijama poslati poruku trajnosti i optimizma.

Gornja i donja fotografija su snimljene u području južnog Velebita, u ranu jesen, pri posebno zanimljivim meteorološkim uvjetima: kiša je stala, niska naoblaka je još bila prisutna ali se u zraku osjećalo razvedravanje. Ispod oblaka je počeo strujiti hladan zrak, najavljujući skoru buru, i iz šume izvlačiti “krpe” oblaka. Vlažna i tiha šuma obasjana optimalnim svjetlom, dovoljno daleko od naselja da se čuje samo glasanje divljih životinja, bila je na raspolaganju za snimanje.

Južni Velebit u ranu jesen

Medo na sjevernom Velebitu nije snimljen u divljini nego u prihvatilištu Kuterevo. Ipak, njegova narav i porijeklo uvijek će pripadati divljini.

Medvjedić, prihvatilište Kuterevo

Donje dvije fotografije predstavljaju prizore s jednog opasnog uspona na Dinaru na koji nisam trebao ići sam. Požalio sam što netko nije bio sa mnom, ali mi je mnogo značilo društvo ova dva psa. Činilo se da su i oni to shvaćali, pa su me vjerno pratili od sela u podnožju planine, cijelim putem kojim sam se kretao.

Dinara iznad “Martinove košare”
Na putu za vrh Dinare

Divljina koju vidite na donjim fotografijama pripada divljem krajoliku do kojeg se stiže pitomim putem. Radi se o usponu na vrh Snežnik iznad Platka. Koliko čujem iz nedavnih izvještaja planinara, obližnji NP Risnjak je najslabije posjećen u Hrvatskoj, no statistika je sigurno pod utjecajem činjenice da blizina grada Rijeke i razgranati prilazni putevi vode brojne posjetitelje daleko od oka biljetera. U svakom slučaju posjetite, nije daleko ni od Zagreba.

Uspon na Snežnik
Pogled sa zapuštenog pl. doma na Snežniku


Fotografije: Copyright Tvrtko Maras / Tranzistor.hr / sva prava pridržana