“Sačuvajmo kulturnu baštinu Slavonije” naziv je izložbe intarzija i sitnoreza umjetnika đakovačkih korijena Ivana Blande. U duši umjetnik, po zanimanju stolar s majstorskim ispitom, vezan uz drvo, furnir i sve prirodne materijale. Rođen je u Đakovu 16. prosinca 1926. godine, umro u Zagrebu 15. veljače 1990. godine, a djetinjstvo i školovanje proveo je u Đakovu i Osijeku.
Živio je s obitelji u Požegi gdje je u suradnji s tadašnjim kustosima galerija izlagao svoje radove. U Zagreb dolazi 1963. godine gdje s prof. dr. Antunom Bauerom 1988. otvara veliku izložbu svojih radova. Sve slike simboliziraju Slavoniju koju nosi u srcu. Tijekom vremena uviđa da propadaju stari zanati, da ognjišta ostaju pusta jer stari umiru, a mladi iseljavaju. To ga strašno boli te stvara opus radova posvećen temi „Spasimo Slavoniju od iseljavanja, spasimo stare zanate jer to je naša kulturna baština”. Radovi su izrađeni od rezanog furnira (prirodnih listića drveta u posve prirodnoj boji), najčešće na milimetarski sitne dijelove i lijepljenog na drvenu podlogu.
Ovu izložbu organizira unuka Lana Guliš, akademska slikarica i profesorica likovne kulture i povijesti umjetnosti u Zagrebu, u čast djedu koji je obilježio njezin životni put te povodom njegovog rođendana i 30. godišnjice smrti.
Izložba će biti postavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Đakovu od 10. siječnja do 10. veljače, a otvorenje je u 18 sati.

mde