26. samostalna izložbe fotografija : SLAVONIJO, ZEMLJO MED VODAMA autorice Silvije Butković. Otvorenje izložbe planirano je za utorak, 1.prosinca 2020. u 18 sati u Đakovu u Kući Reichsmann (đakovačko korzo) uz prigodan glazbeni program Duo AH Đakovo. Postav izložbe u okviru je programa SVOME GRADU ZA BLAGDANE!

SONY DSC

Predgovor izložbi fotografija Silvije Butković

Slavonijo, zemljo med vodama

Slavonijo, zemljo izorana,

Slavonijo, zemljo med vodama!

Beskrajnost ljepote slavonske ravni okrunjene izvorom ganutljive životne radosti!

Prizori ponosa slavonskoga kovitlaju dušom rasplamsavajući osjećaj naturalističke veličanstvenosti.

Odjednom, čini ti se, vidiš božanstva vode, zemlje, vegetacije, žaba, života i plodnosti… Tefnut, Geb, Heket… hitro hode ususret onoj koja isprepliće ljubav i život – božici Izidi. Sve je tako nestvarno uzbudljivo i raskošno!

Slavonijo, zemljo med vodama! – izložba u nizu opusa fotografija Silvije Butković kao svojevrsni hommage Slavoniji koju je odavna zavoljela podarivši joj ovjekovječenost zaustavljena vremena objektivom umjetnice čiji zanos kreativne neiscrpnosti baštini ljubav kraju šokačkom.

Zrcalo u rijeci koja teče ka novom jutru slavonskom! Rijeka života! Taj nepregledan izvor nadahnuća…

Oh, kako je lijepo znati da si tu, sada, zauvijek! Zauvijek stopljen u prizorima beskonačne zadivljenosti gdje Kozarčeva priroda uprav naočigled stvara i ništi, nagađa i popravlja.

Marko Sabljaković, mag. educ. croat.

BIOGRAFIJA / SILVIJA BUTKOVIĆ

Umjetnički fotograf / književnica / fotoreporter-dopisnik / licencirani turistički vodič

Rođena je u Osijeku 1964. godine, djetinjstvo je provela na otoku Lošinju, a sada živi i radi u Đakovu u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo (turizam i marketing). Do sada se vrlo uspješno okušala u umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i haigama. Od 2005. godine do danas priredila je 26 samostalnih foto-izložbi.Njezini su foto-radovi primljeni na 170 skupnih izložbi u zemlji i svijetu. Sa svojim foto-izložbama gostovala je u 30-ak gradova u Hrvatskoj i izvan zemlje, uz Austiju, Mađarsku, Makedoniju i BiH. Kao aktivnoj članici FKK Đakovo dodijeljena joj je i plaketa Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije za 2010. Godinu, 2014. godine povelja zahvalnosti Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a 2015. godine uručena joj je i Godišnja nagrada Grada Đakova za posebna ostvarenja na području kulture.

Iz književnog stvaralaštva izdvajamo tri samostalne poetske zbirke: Dotaknuta snom, Oslobođena kap i Zapletena u mreže. Radovi joj se nalaze u 14 antologija haiku pjesništva u Japanu, u 2 antologije haiku pjesništva u Italiji i u 2 antologije haiku pjesništva u Hrvatskoj. U Japanu 2007. pripala joj je titula Master Haiga Artist (majstor umjetničke haige) kojom su potpisane njene haige sve do danas. Pjesme i prozni uradci nalaze joj se u 100 zbornika diljem Hrvatske.

Članica je mnogobrojnih fotografskih i književnih udruga u Hrvatskoj: Foto kino kluba Đakovo i Foto kluba Rijeka, članica je Hrvatskog sabora kulture Zagreb(HRSK), Matice hrvatske ogranka Đakovo, Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemskog, Društva haiku pjesnika iz Zagreba, članica Svjetskog haiku društva World HaikuAssociation u Japanu (WHA), Hrvatskog književnog društva u Rijeci i Udruge slikara Đakovštine „Suncokret“. Fotoreporter i vanjski suradnik je za Pixell Media d.o.o. Zagreb, Hrvatske matice iseljenika (HMI) Zagreb,web portala Moje Đakovo i nekoliko časopisa u Hrvatskoj.