Prije tri godine, 2. lipnja 2016., u Aljmašu je uz blagoslov gradilišta postavljen kamen temeljac, a 1. lipnja ove godine na blagdan Pohođenja Blažene Djevice Marije svečano je otvorena i blagoslovljena nova kuća Zajednice Cenacolo. Izgrađena je kao crkveno utočište za ovisnike u sklopu ove Zajednice koje je 16 godina djelovala u bivšem samostanu časnih sestara karmelićanki u Šarengradu, a sada je preseljena u novoizgrađeni objekt u komu je prvih 12 korisnika nove bratovštine „Gospa od Utočišta“.

Novi objekt blagoslovio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić, a uz korisnike, svećenike i druge nazočne, na otvaranju kuće i svetoj misi bio je i župan Ivan Anušić.

– Osječko-baranjska županija je pomogla izgradnju kuće nove bratovštine „Gospa od utočišta“ u Aljmašu, a pomagat ćemo ih i u budućnosti. Naravno, želim im sreću u daljnjem radu i uređenju doma te nadu i ohrabrenje da pronađu pravi smisao života – kazao je župan.

Zajednica Cenacolo utemeljena je 1983. godine u Italiji kako bi pomogla ljudima u egzistencijalnoj i životnoj krizi, ovisnicima svih vrsta, pa danas postoji 61 bratovština u 18 zemalja svijeta. Cenacolo djeluje u Hrvatskoj od početka 1990-ih (na području Slavonije od 2002. godine), a trenutno u Hrvatskoj ima šest muških zajednica te jedna ženska zajednica.

U zajednici u Aljmašu, kao radnoj zajednici, živjet će 30 osoba kada bude u punoj funkciji, a sada ima 12 osoba koje kao dio terapije obavljaju završne radove na kući.