Željeznička stanica Matulji

Željeznička stanica u mjestu Matulji nalazi se iznad turističke Opatije još iz vremena Austro-Ugarske Monarhije. Pred sedam godina, 2013. godine proslavljeno je 140 godina od dolaska vlaka u te krajeve. Matulji su pod Austrijom bili važni kao stanica zbog obližnje Opatije. Bogatija bečka buržoazija i plemstvo su posjećivali Opatiju kao svoju rivijeru, zbog blage klime posebno kao zimovalište, a na željezničkoj stanici Matulji su se iskrcavali iz vlakova. Tu su ih čekale kočije i težaci za pretovar stvari.

Kao i nekada, pruga s jedne strane povezuje Rijeku, s druge Italiju i Sloveniju. Stanica je danas prilično pusta što se tiče putnika ali je i prilično živa što se tiče lokalnog stanovništva i željezničara. Kao i na drugim malim, provincijskim željezničkim stanicama, ovdje je sve nekako u redu. Vrt, tako tipičan pratitelj željezničara u malim mjestima, uređen je i ljeti i zimi. Obližnja birtija u kojoj se svi poznaju je mjesto za izvrsne domaće i klasične, standardne austrougarske specijalitete poput gulaša, tripica i paštafažola. To je i mjesto za razmjenu lokalnih novosti i odabir dnevnih tema za šalu i izrugivanje.

Djetinjstvo kakvo se može poželjeti

Ovdje je među ljudima na najbolji mogući način zaostao “socijalizam” – poredak stvari u kojem se radi redovno i bez stresa, s općim, društvenim ciljem i bez puno ambicija. Takvih mjesta na žalost nema mnogo – strateški interes kapitalizma, naročito u Americi, bio je zanemarivanje javnog prijevoza, forsiranje individualizma i stvaranje javnog mišljenja po kojem posjedovanje automobila osigurava osobnu slobodu. Danas znamo da je razlog bilo stalno držanje viška plaća stanovništva pod kontrolom, dijelom i kroz kupovinu skupih automobila, jer bi u suprotnom udruživanje radnika i njihovih ušteđevina u kapitalističke grupe s poštenije raspodijeljenom imovinom, moglo ozbiljno ugroziti velike kapitaliste i interese njihovih kartela.

Danas živimo u vremenima promjena i moramo pažljivo pratiti kuda nas vode, da bismo u demokratskom društvenom uređenju znali odlučiti kuda želimo ići. Kako to uvijek biva, neke od najbistrijih zaključaka i najnovijih i najvažnijih vijesti, moći ćemo saznati u maloj oštariji pokraj željezničkog kolodvora.