Veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u RH, nj. E. Milaim Fetai posjetio je danas Grad Đakovo gdje ga je Maloj vijećnici ugostio gradonačelnik Marin Mandarić sa suradnicima. Nakon radnog sastanka sudionici su dali izjave za medije gdje je istaknuto kako je posjet sjevernomakedonskog veleposlanika Đakovu upriličen upravo na dan kada Sjeverna Makedonija slavi nacionalni praznik – 80 godina ustanka protiv fašizma, 1941. godine u Drugom svjetskom ratu.
-Neposredni povod posjetu nj. E. Fetaija našem gradu je 11. listopada, državni praznik u Republici Sjevernoj Makedoniji vezan za Dan ustanka 1941. s kojim je u vezi i posjet makedonske i đakovačke delegacije makedonskom groblju u Budrovcima pokraj Đakova u kojem su posmrtni ostaci više od dvije stotine Makedonaca koji su na ovim prostorima poginuli 1945. godine. Razgovarali smo o sadašnjosti, no najviše o budućnosti, o kulturnoj i drugoj suradnji kako Sjeverne Makedonije i Hrvatske, tako i Grada Đakova, a pri čemu je nezaobilazno prisjećanje na đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera i sve ono što je učinio za makedonski narod u njegovoj povijesti, rekao je gradonačelnik Mandarić. – Upoznat sam od strane veleposlanika i s tijekom pretpristupnih pregovora Sjeverne Makedonije ka EU. S moje strane izražavam punu potporu tim procesima te stojimo na raspolaganju našim iskustvima, savjetima i da u bilo kojem drugom pogledu pripomognemo da se i Sjeverna Makedonija pridruži Republici Hrvatskoj u EU, poručio je gradonačelnik Mandarić. Veleposlanik Fetai zahvalio je gradonačelniku Đakova što je sjevernomakedonskom izaslanstvu omogućeno da upravo na današnji dan, kada je u toj zemlji Dan ustanka protiv fašizma, posjeti u Budrovcima grobišta sa spomen-pločom palim antifašistima iz te zemlje koja i time potvrđuje kako je u Drugom svjetskom ratu bila na strani antifašizma.
-Povodom te obljetnice Grad Đakovo omogućio nam je da to obilježimo na najbolji mogući način. Uz to, razgovarali smo o mogućnostima produbljivanja odnosa, kako u kulturnim, tako i ekonomskim i drugim sferama. Kako na razini država, tako i razini Grada Đakova s gradovima u našoj zemlji, a koji su u tome komparativni. Velika mi je čast što sam po drugi put u Đakovu gdje su katedrala i grob biskupa Strossmayera zahvaljujući kojem je prije 160 godina objavljena prva zbirka pjesama braće Miladinov, kao jedan od osnovnih putokaza ta cjelokupnu suvremenu književnost makedonskog naroda, rekao je Fetai. Na prijemu je Đakovčanima zahvalila i direktorica Kulturnog informativnog centra Republike Sjeverne Makedonije Natalija Popovska:“ Drago mi je da smo tu i da na dostojan način obilježimo naš državi praznik i označimo početak buduće kulturne suradnje i na razini država, i razini gradova. Nadam se da će biti još dobrih povoda za druženje naših dvaju naroda u Đakovu, kao i u Sjevernoj Makedoniji“, rekla je Popovska.
U nastavku posjeta, veleposlanik je sa suradnicima i u pratnji domaćina posjetio groblje makedonskih antifašista u Budrovcima gdje su makedonsko i đakovačko izaslanstvo položili vijence. Također su posjetili i Državnu ergelu Đakovo gdje ima je prezentiran njezin rad.
Ispred Grada Đakova susretu su nazočili i zamjenik gradonačelnika Antun Galić, te predsjednik Gradskog vijeća Pavo Cindrić.