Tradicionalni 14. Osječki urološki dani i 6. Sekcija medicinskih sestara i tehničara urologije otvoreni su u četvrtak, 12. svibnja 2022. godine, a kao i do sada ovaj ugledni simpozij u tri dana (12.-14. svibnja) okupio je brojne predavače i ugledne stručnjake iz Hrvatske i inozemstva. U organizaciji Zavoda za urologiju KBC Osijek, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za urolitijazu, Medicinskog fakulteta Osijek, Hrvatskog liječničkog zbora – podružnica Osijek, Hrvatskog urološkog društva, Hrvatskog androloškog društva, Hrvatskog društva za urološku onkologiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za urološku onkologiju i Udruge Pro Futuro Osijek, simpozij će ponuditi znanstvene i stručne spoznaje te slučajeve iz svakodnevne urološke prakse i srodnih medicinskih grana. Otvorenju je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić.

– Nakon pandemije konačno se možemo okupiti u dvorani bez mjera s kojima smo živjeli protekle dvije godine, na čemu čestitam organizatorima, posebno jer su uspjeli organizirati simpozij s međunarodnim karakterom. Kongresni turizam važna je turistička grana u našoj županiji, a konačno se stvaraju pretpostavke za jači iskorak i u tom smislu, posebno nakon prestanka pandemije i neprestanog obogaćivanja turističkih sadržaja diljem Osječko-baranjske županije – kazao je Lukić.

Predsjednik Organizacijskog odbora, dr. Oliver Pavlović naglasio je kako su glavne teme ove godine transplantacija bubrega, andrologija, laparoskopija, urolitijaza te prevencija i rano otkrivanje malignih bolesti.

– Izuzetno sam ponosan i sretan što se ove godine nakon svih pandemijskih mjera možemo okupiti uživo i razmijeniti vrijedna iskustva. Pozvani predavači dolaze iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, a imamo oko 200 sudionika. Uz 14. Osječke urološke dane održava se i 6. Sekcija medicinskih sestara i tehničara urologije kojima čestitam Međunarodni dan sestrinstva i ujedno im se zahvaljujem na obolu koje su dali tijekom pandemije. Što se tiče osječke urologije, mi smo izuzetno zadovoljni smjerom u kojem idemo, slijedimo europske smjernice i trudimo se da pacijent dobije europsku uslugu što se tiče liječenja uroloških bolesti – rekao je dr. Pavlović.