Udruga žena za borbu protiv raka dojke „Roseta“ iz Đakova organizira predavanje na temu „Limfedem ruke kod operacije dojke“. Predavanje će održati specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije dr. Diana Borčić u prostorijama Crvenog križa Đakovo u srijedu 13. studenog s početkom u 18:30 sati.

Limfedem je potencijalna nuspojava nakon operacije karcinoma dojke i zračenja koji se može pojaviti kod nekih osoba tijekom ili čak nekoliko godina nakon završetka liječenja. Definira se kao prekomjerno nakupljanje tekućine bogate proteinima u međustaničnom prostoru, koje uzrokuje kronične upale i učestale fibroze zahvaćenog tkiva. Limfa je tanka, prozirna tekućina koja neprestano kruži tijelom prenoseći hranjive tvari i kisik  iz krvi do svake stanice te uklanja bakterije i druge štetne tvari iz tkiva. Limfedem nastaje kada se previše limfe skuplja u bilo kojem dijelu tijela. Ako se limfedem razvije kod žena koje su liječene od karcinoma dojke, najčešće se javlja na ruci, a ponekad zahvaća i dojku, pazuh, prsa, trup i /ili leđa.

Baš kako i karcinom dojke otkrivanje limfedema na vrijeme povećava vjerojatnost uspješnog liječenja. Rano otkrivanje može biti izazov jer su prvi simptomi često suptilni. Promjena od samo 2 cm u opsegu ruku može značiti početak limfedema, iako možda nećete primijetiti tu promjenu. Znakovi upozorenja mogu biti i neobičan osjećaj u ruci, blagi trnci koju traju nekoliko dana, a zatim nestanu, ali uskoro se ponavljaju.  U početku zahvaćeni dio može postati malo otečen, neugodan ili utrnjen, te s vremenom postaje primjetno otečen. Rijetko se događa da edem nastane iznenada, bez ikakvih znakova upozorenja, iako ni to nije iznimka. Ako limfedem napreduje, ekstremitet (ili drugo područje) može postati otečenije te se javlja osjećaj punoće i težine. Stezanje ili smanjena fleksibilnost u obližnjim zglobovima, kao što su ramena¸ ili ručni zglob, osjećaj bockanja, osjetljivost lakta, promjene u teksturi i izgledu kože (crvena, tvrda koža) su također neki od znakova upozorenja. Čak i bez vidljivih promjena na koži, simptomi kao što su temperatura, umor ili opća slabost mogu biti znakovi infekcije na što trebate reagirati.