U Đakovu od 1. do 9. listopada održava se razmjena mladih u sklopu projekta pod nazivom „Vremenska crta jednakosti“. Projekt je organiziran od strane udruge C:E:T platforma, odobren od strane Nacionalne agencije za mobilnost i programe europske unije u okviru Erasmus+ programa – ključna aktivnost 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Na razmjeni sudjeluje 42 mladih od 16 – 30 godina iz Hrvatske, Grčke, Poljske, Italije, Mađarske, Srbije i Švedske, a voditelj projekta je Tomislav Bogdan, predsjednik udruge C:E:T platforma te trener u neformalnoj edukaciji u području ljudskih prava i ravnopravnosti.
Kroz razne aktivnosti neformalnog učenja kao što su diskusije, prezentacije, debate, simulacije, sastanke s donositeljima odluka te akcije podizanja svijesti o važnosti ljudskih prava, mladi će razmijeniti iskustva iz njihovih zemalja vezana uz ljudska prava te ravnopravnost, ali će također raditi na pronalaženju zajedničkih rješenja koja mogu primijeniti u njihovim sredinama kako bi poboljšali zaštitu ljudskih prava te se uključili u aktivno građanstvo.
Također, sudionici će kroz dvije interkulturalne večeri prezentirati kulturu i običaje zemalja iz kojih dolaze, te se međusobno upoznati s proizvodima i delicijama karakterističnim za njihove zemlje te osmisliti i održati uličnu akciju podizanja svijesti o važnosti zaštite i promocije ljudskih prava i jednakosti na korzu 7. listopada. Pretposljednjeg dana projekta osmislit će i kreirati ideje za buduće projekte s kojima će platforma uz suradnju s partnerskim organizacijama aplicirati na jednom od idućih rokova za projekte.
Nakon razmjene mladih slijede nam lokalne aktivnosti u mjestima iz kojih dolaze sudionici razmjene mladih, a sve u svrhu širenja rezultata projekta te promocije ljudskih prava i ravnopravnosti, Erasmus+ programa te mogućnosti koje Erasmus+ program pruža mladima.
U sklopu projekta planirana je i izrada web stranice na kojoj će svi zainteresirani moći preuzeti materijale nastale kao rezultat ovog projekta, a isto tako saznati više o Erasmus+ programu i aktivnostima koje su provedene u sklopu ovog projekta.
I u narednom periodu C:E:T platforma nastavlja s pripremom novih projektnih prijedloga te sa sudjelovanjem na međunarodnim aktivnostima u sklopu Erasmus+ programa, a sljedeća razmjena mladih odvijat će se već u drugoj polovici listopada kada nam dolazi 42 mladih iz 7 država, doznali smo od predsjednika udruge C:E:T platforma Tomislava Bogdana.
Također, pozivamo mlade iz Đakova koji su zainteresirani za uključivanje u aktivnosti C:E:T platforme te za sudjelovanje na budućim međunarodnim aktivnostima, da nam se jave putem naše Facebook stranice C:E:T platform Hrvatska ili putem e-maila: croatia@cetplatform.org.

foto: Državna ergela Đakovo