Završna konferencija projekta „Svi ZAjedno 2“ programa zapošljavanja žena „Zaželi“ – faza II održana je danas u Kući Reichsman. O projektu kojeg provodi Grad Đakovo u suradnji s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Regionalnim uredom Osijek i Centrom za socijalnu skrb Đakovo, govorili su voditelj projekta Goran Kovačević i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić.

Druga faza projekta, „Svi ZAjedno 2“, rečeno je, provodi se u ukupnom trajanju od 18 mjeseci i trajat će do 22. kolovoza ove godine. Zaposlene su bile 53 žene, pripadnice ciljane skupine koje su kroz 12 mjeseci brinule za 318 korisnika. Također, u sklopu projekta su i dalje zaposlena tri člana projektnog tima. Podsjetimo, Grad Đakovo u dvije je faze projekta povukao 14,6 milijuna kuna. U prvoj fazi osigurano je preko 9,7 milijuna kuna, što je jedan od najvećih iznosa ostvarenih u Republici Hrvatskoj, a tijekom 30 mjeseci projekt su provodili na području samog grada te u nekoliko prigradskih naselja. Ukupno je kroz projekt zaposleno 118 žena i osigurana briga i skrb za čak 583 starih i nemoćnih osoba, te kroničnih bolesnika.

U prvoj fazi zaposleno je 65 žena, pripadnica ciljane skupine, u trajanju od 24 mjeseca te tri člana projektnog tima. U projekt je bilo uključeno 265 starih i nemoćnih osoba, osoba s invaliditetom i kroničnih bolesnika neovisno o starosnoj dobi, a kojima je osigurana pomoć u kućanstvu. Zaposlene žene su osposobljene za računalnog operatera. Nakon završetka prve faze, Grad Đakovo uspješno je aplicirao i na poziv za drugu fazu projekta za koju je iz Europskog socijalnog fonda osigurao gotovo maksimalnih 4,8 milijuna kuna, i tu je ponovo među najuspješnijim gradovima u zemlji. Završnoj konferenciji nazočila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz Šola, te predstavnici partnera , ispred HZZ-a Ana Đumić više stručna savjetnica za zapošljavanje, a ispred Centra za socijalnu skrb Đakovo Ivona Krajina, diplomirana socijalna radnica, kao i dio djelatnica.

Uspješno je završeno i osposobljavanje zaposlenih žena za gerontodomaćicu, s ciljem povećanja razine znanja i prakse za predmetno pitanje.

Grad posjeduje iskustvo i operativne kapacitete te je aplicirao projekt i u sklopu faze III. te očekuje njenu realizaciju.