Međunarodni turnir „Tennis Europe – Đakovo Open 2022“ na kojem sudjeluje ukupno 70 natjecatelja i natjecateljica s različitih krajeva svijeta, počeo je jučer na terenima Teniskog kluba Đakovo i trajat će cijeli tjedan sve do subote kad će biti održana finala muškoj i ženskoj kategoriji. Riječ je o natjecanju koje se po prvi put održava u našem gradu, a vrhunski je sportski događaj zbog kojeg su gotovo svi smještajni kapaciteti popunjeni. Ovaj turnir odvija se pod pokroviteljstvom Grada Đakova, a u okviru manifestacije „Đakovačko ljeto“. Natjecanja, koja su otvorena za javnost, danas je pratio i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić. Predsjednik TK Đakovo Mišo Mesić tom je prigodom rekao više o turniru.

– Ovo je prvi put da se u gradu Đakovu i Teniskom klubu Đakovo održava međunarodni teniski turnir iz Federacije Tennis Europe, odnosno ITF-a. Osim natjecatelja iz Europe, pravo sudjelovanja imaju i ostali tenisači pa tako u Đakovu možemo vidjeti natjecatelje koji su stigli iz zemalja poput Japana i Kanade preko Rumunjske, Bugarske, Latvije, Cipra, Njemačke, Italije, Francuske… To je „Tennis Europe Tour“ koji se po prvi puta održava u Đakovu, a nakon toga seli dalje. Turnir u Đakovu je ušao u kalendar „Tennis Europe Tour“ i ostat će kod nas idućih godina, pojasnio je Mesić, te dodao: „Riječ je o natjecanju gdje sudjeluju mlađi dobni uzrasti, juniori i juniorke do 16 godina. To je zapravo prekretnica gdje će ili ostati profesionalno u tenisu ili krenuti nekim drugim putem. Za sve one koji su se u Đakovo slili sa svih strana svijeta ovo je odskočna daska za dalje. U muškoj i ženskoj kategoriji je pun ždrijeb te sudjeluje 40 dječaka i 30 djevojčica. Turnir je počeo jučer (ponedjeljak) i traje cijeli tjedan, u subotu su završnice finala u muškoj i ženskoj kategoriji“.

U pratnji mladih tenisača su njihovi roditelji, predstavnici klubova iz kojih dolaze. Uglavnom su to timovi s trenerima i cijelom pratnjom u kojoj su i fizioterapeuti, što jasno kazuje da se radi o gotovo potpuno profesionalnim natjecateljima.

Mesić kaže kako su gosti oduševljeni Đakovom, klubom, terenima, ljudima, a ovo natjecanje pokazatelj je odličnog spoja sporta i turizma u našem gradu. Đakovo, zaključuje, i u turističkom smislu ima što ponuditi. Inače, na natjecanju sudjeluju i domaće snage. Iz TK Đakovo nastupaju Jakov Tomić te Dora i Anja Belvanović. Osim Đakova, tu su natjecatelji iz Splita, Pule, Zagreba i Osijeka. Organizator turnira je TK Đakovo, a odvija se pod pokroviteljstvom Grada Đakova. Mesić ističe zahvalnost i Hrvatskom teniskom savezu i Međunarodnoj teniskoj organizaciji za ukazano povjerenje i mogućnost organizacije ovako značajnog turnira.