Upiši Srednju strukovnu školu Antuna Horvata Đakovo i postani kuhar ili slastičar – skuhaj si i zasladi bolju budućnost!


Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo poznata je institucija u školovanju kvalitetnih kadrova.

● Kuhar
Kuharstvo je spoj umjetnosti, znanosti, tehnologije i znanja. Kvalitetnom je kuharu svijet otvoren. To je zanimanje u kojem se učenici osposobljavaju za pripremanje raznih vrsta hladnih i toplih jela, uče naručivati namirnice, skladištiti robu i čuvati je od kvarenja. Najvažnija su znanja iz prehrane, biologije i ekologije. Posebno se njeguje urednost, spretnost i poslovnost. Suvremena znanost o prehrani zahtijeva različito tretiranje zdravih ljudi, sportaša, makrobiotičara i drugih. Kuhar treba poznavati običaje jednog naroda, njegovu vjeru, podneblje, povijest, kulturu i regionalne kuhinje. Kvalitetnom je kuharu svijet otvoren. To je zanimanje u kojem se učenici osposobljavaju za pripremanje raznih vrsta hladnih i toplih jela te slastica, uče kako naručiti namirnice, skladištiti robu i čuvati ju od kvarenja. Najvažnija su znanja iz prehrane, biologije i ekologije. Posebno se njeguje urednost, spretnost i poslovnost.

● Slastičar
Slastičar samostalno obavlja različite poslove od naručivanja i pripreme sirovina i materijala za različite slastice, peciva i sladolede do izrade konačnog proizvoda. Za upis u srednjoškolski obrazovni program slastičara potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja. Slastičar izrađuje kolače, kreme, sladoled i ostale slastice. Glavne sirovine koje koristi su mlijeko i mliječni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, različite vrste voća i začina. Ovisno o vrsti slastice koju priprema, slastičar po potrebi namirnice s kojima radi opere, oguli, usitni, samelje, nareže, izriba i sl. Sve to može obaviti ručno ili električnim strojevima i napravama. Za izradu tijesta za kolače i biskvita slastičar priprema kalupe, oblikuje tijesto, stavlja ga u kalupe ili limove te nadzire njegovo pečenje. Pripremljene biskvite i tijesta za kolače premazuje ili puni kremom, koju također sam priprema. Kolače ukrašava glazurom, voćem, šećerom u prahu, jestivim ukrasima i reže ih na prikladnu veličinu i oblik. Posao slastičara je i kuhanje voćnih želea, marmelada, džemova i pudinga, kao i priprema različitih vrsta sladoleda i marcipana. Slastičar pripremljene slastice slaže na pladnjeve i odnosi u prodajni prostor slastičarnice ili ih pakira u kutije za transport do trgovine i restorana.

Stoga, ako ste vrijedni, marljivi i komunikativni postanite dio Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo
https://strukovna.com/ , koja je partner na projektuVirtuOS – uspostava RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva, gdje je nositelj Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek.

“Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Odgovornost ovoga članka isključiva je odgovornost Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek”