Program obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije danas, 2. lipnja 2021. godine, počeo je odavanjem počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Na platou Kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi u Osijeku vijence su položili i upalili svijeće župan Ivan Anušić, njegovi zamjenici Mato Lukić i Josip Miletić te predstavnici Grada Osijeka, Hrvatske vojske, Policijske uprave Osječko-baranjske i braniteljskih udruga.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić čestitao je svim žiteljima Županije njihov Dan uz posebno sjećanje na sve one koji su svoj život dali za Republiku Hrvatsku i Osječko-baranjsku županiju te sve poginule civile u Domovinskom ratu, kao i djelatnike Osječko-baranjske županije koji nisu više s nama, a svojim su radom doprinijeli razvitku županije.

– Svim žiteljima Osječko-baranjske županije čestitam Dan Županije te im se zahvaljujem na povjerenju i suradnji koju smo imali protekle četiri godine, a u isto vrijeme molim ih za suradnju u vremenu pred nama. Trebat će puno razumijevanja i strpljenja da istom dinamikom radimo u sljedeće četiri godine prateći uzlazni trend kakav smo stvorili do sada – kazao je župan i podsjetio da se Dan Osječko-baranjske županije slavi 2. lipnja u spomen na 2. lipnja 1997. godine, odnosno dan kad su se u Belom Manastiru uz nazočnost Predsjednika Republike Hrvatske, izaslanstva Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora te predstavnike UNTAES i drugih međunarodnih organizacija, po prvi puta od njezina osnivanja 1993. godine, u završnoj fazi dovršenja procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, na okupu našli predstavnici političkog života svih dijelova cjelovite Županije – članovi Županijske skupštine i dužnosnici Županije, gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina izabrani na prvim izborima provedenim na području cijele i cjelovite Županije.