Jednostavan, konkretan govornik svoje vjere je kipar Kuzma Kovačić koji je izložbu Strossmayerovim putem postavio u kripti katedrale sv. Petra, rekao je Milan Bešlić autor izložbe. Bešlić je naglasio kako je među prvim djelima kršćanskog ishodišta oblikovanog iz biti kipareva bića jest Sedam smartnih grihov, odnosno Oholost, Škrtost, Bludnost, Zavist, Neumjerenost u jelu i pilu, Srditost i Lijenost.
Gradonačelnik Marin Mandarić nije krio oduševljenje postavom izložbe koju upravo iz Đakova kreće Strossmayerovim putem te dodao kako kripta katedrale je dobila na značaju te izvrstan prostor za vrhunske radove akademskog kipara Kovačića.
Kipar Kovačić naglasio je u svom govoru kako je otvorenje izložbe upravo na blagdan Spasova kojom se izražava zahvalnost Strossmayeru. Kiparstvo je niknulo iz katoličke vjere i kiparstvo je najbliže stvarnosti te blisko čovjeku. Kovačić je dodao da naučivši drevni kiparski jezik kojom pokazuje lice kojom želi odagnati tamu. Svjedočenje vjere umjetnošću.
Đuro Hranić, nadbiskup, rekao je da njemu, kao šestom nasljedniku na biskupskoj stolici biskupa Strossmayera u Đakovu velika je radost što uz Strossmayerov grob, u kripti njegove katedrale sv. Petra, koja je simbol njegova života, djela, pastirske službe i svih njegovih nastojanja, započinje niz povremenih izložbi kiparskog i drugog umjetničkog stvaralaštva. Ideja, prijedlog i poticaj došao je od likovnog kritičara Milana Bešlić, koji je posredovao da se na prvoj u nizu izložbi Strossmayerovim putom susretnemo sa svjedočanstvom vjere jednog od najeminentnijih hrvatskih kipara, akademika Kuzme Kovačića.
Nadbiskup Hranić je otvorio izložbu koja će se moći posjetiti do 11. rujna.
Više fotografija na FB stranici Tranzistora.